Det her definerer ludomani

0
952

Stort set alle har hørt ordet ”ludomani” før. Man forbinder det med en person, som spiller alle sine penge op og til sidst ikke kan få mad på bordet eller betale sin husleje. Dette er dog kun ét af ansigterne bag ludomani. Det er svært at sætte en grænse for, hvornår det går fra at være et sjovt spil og til at være ludomani, som er en afhængighed.

Der er dog nogle træk, som typisk kommer til syne, når en person er blevet afhængig af spil. En faktor, som altid er i spil, er udsigten til de nemme og store penge. Vedkommende bliver draget af drømmen og illusionen om at score kassen uden at skulle yde noget for det. Der er dog det problem, at uanset hvordan man vender og drejer det, så er det altid huset, der vinder i det store billede.

Ludomaner, der er drevet af illusionen om den store og lettjente gevinst

Når ludomanen har spillet en stor portion penge op, så skifter det fra udelukkende at være udsigterne til gevinsten, til at være en blanding af det, og så følelsen af, at man vil vinde de penge tilbage, som man har tabt. Desto mere man taber, desto større bliver driften for at spille. Og så har man en ond cyklus, som er svær at stoppe.

Ludomaner, der er drevet af spænding og risici

En anden form for ludomani er de, der elsker spænding. De er meget dumdristige og spiller uhørt høje summer på meget lave vinderchancer, da de elsker det kick, de får, når de satser stort. Her er man altså ikke kun blændet af at vinde gevinsten, men også af selve kicket, når man lægger penge på bordet, så at sige.

Ludomanen har svært ved selv at indse sit gambling problem

Ofte er det desværre først, når ludomanen får økonomiske problemer, at vedkommende kan se, at der er et problem. Indtil da bliver det undskyldt som hobby, tidsfordriv, sjov, eller hvad man nu kan finde på at sige. Når en med ludomani står og ikke kan betale for vand, varme, husleje og mad på bordet, så er vedkommende nødt til at reagere. Sjældent sker det, at vedkommende vælger behandling, fordi venner og familie påpeger det. Ønsket om at blive fri for afhængigheden er nødt til at komme fra ludomanen selv, ellers har behandling ikke nogen effekt.

Psykiske symptomer på spilafhængighed

Nogle af de psykiske tegn på overdrevet gambling og ludomani er nedtrykthed, angst og depression. Nogle får endda selvmordstanker. Ludomanen føler sig håbløs og føler, at hele situationen er håbløs, da den eneste måde at få pengene tilbage på, det er at vinde dem. Og så hældes der endnu flere penge ud i lokummet, som fører til håbløshed.

Fysiske symptomer på spilafhængighed

De fysiske symptomer på spilafhængighed er afledt af de psykiske. Mange døjer med søvnløshed, sorte render under øjnene, vægttab og bleg hud. Man ser alt andet end sund ud.

Ludomani åbner op til endnu flere og farlige afhængigheder

Ludomani er lidt ligesom en dominobrik, der åbner op for yderligere afhængigheder, der er et resultat af den psykiske tilstand, som gamblingen medfører. Her bliver mange afhængige af stoffer og alkohol, da det dulmer de ubehagelige og negative tanker, som følger med, hver gang de taber deres penge. Det vil med andre ord sige, at selvom ludomanen kan stoppe med at bruge penge, så der stadig er til regninger, så kan det komme til at knibe, hvis der kommer alkohol og stoffer ind i billedet, da denne stærke, fysiske afhængighed nemmere kan tage styringen fra fornuften. Selvom ludomani er slemt nok i sig selv, så kan det altså få endnu flere følgeskader.