Hvordan man håndterer et alkoholmisbrug

0
358

Står du eller en du holder af i et alkoholmisbrug, de gerne vil ud af? Uanset hvad situationen er, er det vigtigt at komme ud af misbruget, for alkohol er et af de mest skadelige rusmidler, der findes. Udover at være skadeligt for kroppen og psyken har det også store sociale konsekvenser at være afhængig af alkohol, og derfor bør der være mere fokus på, hvordan denne afhængighed behandles. Selvom det på grund af alkoholkulturen i Danmark kan være svært at bide mærke i, om personen er i et reelt misbrug, bør man være opmærksom på denne slags, især hvis det er små børn, som befinder sig i et hjem, hvor der er tale om et alkoholmisbrug.

Alkohol er nemt tilgængeligt

I forhold til det at blive afhængig af alkohol er det værd at nævne noget om alkoholkulturen i Danmark. For det er faktisk en stor del af den danske kultur at indtage store mængder alkohol, og stort set alle steder er det også muligt at købe alkohol. Allerede fra de unge er 15-16 år, bliver det en fast del af weekenden, at man indtager alkohol. Der serveres alkohol til elevfesterne på efterskole og i baren til gymnasiefesterne. Ikke nok med det kan man allerede i en tidlig alder købe alkohol i butikkerne, og man siger, at man er mere tilbøjelig til at blive afhængig som ung end som en ældre person. Også den stolte værtshus tradition man ser, gør det nemt tilgængeligt at falde ind i de samme vaner omkring alkohol. Fordi alkohol er så stor en del af kulturen i Danmark, kan det være svært at se, hvornår det er et rigtigt problem. Hvis du dog ønsker at se nogle af disse tegn, kan du her læse mere om, hvad det vil sige at være afhængig af alkohol.

Afhængighed af alkohol

Når man er afhængig af alkohol, er det rigtig svært at komme ud af det igen og stoppe med at drikke. Alkoholafhængighed er en tilstand i kroppen, hvor man ikke længere kan kontrollere sit alkoholforbrug, og fordi man er blevet vant til ofte at indtage store mængder alkohol, vil man opleve ubehagelige symptomer, hvis man prøver at stoppe med at drikke. Da det netop er en meget fast del af kulturen at drikke, kan det være svært at identificere afhængighed, men der er dog nogle ting, man kan lægge mærke til. For eksempel har man som afhængig svært ved at sætte en grænse for, hvor mange genstande man må indtage, man får abstinenssymptomer, hvis man forsøger at stoppe med at drikke, og man indtager alkohol om morgenen for at behandle disse abstinenser. Disse er nogle ting, man kan være opmærksom på, hvis man kender en, der er blevet afhængig af alkohol.

Hvad gør man som pårørende?

Hvis du står i den situation, at en tæt på dig er afhængig af alkohol, er det vigtigt at handle på det, og gøre hvad du kan for at hjælpe. Uanset om det er dig selv, et familiemedlem, en god ven eller om det er længere ude, har du pligt til at gøre, hvad du kan for at hjælpe personen ud af dette misbrug. For en person som er afhængig af alkohol, er det vigtigt at vide, at der er nogen som bakker dem op og er der for dem, når det er svært, for det er ingen dans på røde roser at stoppe med at drikke, hvis man har været afhængig. Du skal være med til at vise, at der er en god og tryg tilværelse på den anden side af afhængigheden.