3 gode råd til at mindske din støvallergi

0
338

Støvallergi er en af de mest udbredte former for allergi i Danmark. Hele 14% af befolkningen har eller kan få støvallergi på grund af de allergiantistoffer, der befinder sig i deres krop.

Støvallergi kaldes ofte husstøvmideallergi, da det i virkeligheden er husstøvmiderne og deres afføring, der udløser den allergiske reaktion. De lever af hår og skæl fra mennesker eller dyr og trives i stuetemperatur med en høj luftfugtighed.

Hvis du gerne vil undgå at udvikle støvallergi eller gerne vil mindske dine symptomer, så er der meget du kan gøre. Her er tre gode råd til at mindske din støvallergi.

Vask og rengøring skal gøres ofte og grundigt

Det vigtigste du kan gøre for at undgå allergien er at gøre rent og vaske ofte og grundigt. Her er det især vigtigt at vaske dit sengetøj, da du efterlader mange hudflager, skæl og hår, som miderne lever af. Skift sengetøj en gang om ugen, og hæng din dyne op hver morgen efter du har sovet for at mindske fugtigheden i sengen.

Sørg også for at gøre grundigt rent i hele dit hjem, men især på dit soveværelse. Støvsug ofte og tør af med en fugtig klud. Her er det vigtigt at have en god og allergivenlig støvsuger, der har en høj sugeevne og som filtrerer den luft, der kommer ind, så kun luft uden støvpartikler bliver pustet ud igen.

Det kan også være en idé at investere i en robotstøvsuger, der kan støvsuge hver dag imens du er på arbejde. På den måde kan du komme af med husstøvmiderne, uden det er alt for besværligt. Læs mere om allergivenlig støvsugning her.

Husk at lufte ud for at mindske luftfugtigheden

Da husstøvmiderne trives bedst i fugtige omgivelser, så er det en god idé at lufte ud hver dag og endda flere gange i døgnet. Du skal derfor også gerne skrue op for varmen, så temperaturen er på mindst 20 grader, så du kan holde luftfugtigheden nede.

Indret dit hjem for at undgå støvsamling

Indretningen kan også betyde utroligt meget for din støvallergi. Hvis du har mange tæpper – enten almindelige hyggetæpper, sengetæpper eller gulvtæpper – så er det paradis for husstøvmider. De trives nemlig rigtig godt i tæpper.

Hvis det er mindre tæpper, som du kan vaske, så behøver det ikke at være et stort problem. Det er bare nødvendigt at de bliver vasket. Hvis du derimod har gulvtæpper, der fylder hele gulvet, så kan det være svært at undgå og at komme af med husstøvmiderne.

Det kan anbefales at have hårde gulve i stedet for tæpper, da de er nemmere at rengøre. Hvis det dog ikke kan være anderledes, så er det især essentielt at holde luftfugtigheden nede i værelserne, hvor der er væg-til-væg gulvtæpper. Her bør du også sætte støvsugeren op, så den suger ekstra godt og naturligvis også sætte den på gulvtæppefunktionen.