Er det tid til nye tagrender?

0
494

Du ligger muligvis ikke så ofte mærke til dem, men det betyder kun at de gør deres job ordenligt. Tagrender er yderst vigtige, når det kommer til huset. Det er derfor også vigtigt, at man sørger for at holde sine tagrender ordenligt vedligeholdt. Dårligt vedligeholdte tagrender, som ender med at blive blokeret, kan ikke fungere ordenligt. Når din tagrender ikke fungere ordenligt kan det nemt ende op med blive en dyr fornøjelse, da det i værste tilfælde kan være med til at skade din bygning.

Hvis du har meget gamle og slidte tagrender på dit hus, så kan det være en god idé at begynde at tænke på at skifte dem ud med nye tagrender. Nye tagrender fås i mange forskellige materialer, herunder fx:

  • Stål
  • Zink
  • Plastik

De fungerer som de skal, ligemeget hvilket materiale du vælger. Lige som der er forskellige materialer, så kan du også få tagrenderne i forskellige former fx:

  • Halvrund
  • Firkantet
  • Arkitekt

Hvad gør en tagrende

Du tænker måske: Hvad gør en tagrende lige, som er så vigtigt for huset? Tagrender er et slags rørsystem, hvis formål er at lede regnvand og smeltet sne væk. Det er vigtigt at have et fungerende rørsystem, som kan lede vandet væk fra husets yderste vægge. Det er vigtigt, hvis man vil undgå forskellige former for vandskader. Tal viser at dine tagrender i løbet af et år skal håndtere op mod 100 ton vand, hvilket er rigtig meget.

En ny tagrende kan holde sig i mange år. Alt fra 10-40 år, alt efter hvor god du er til at vedligeholde din tagrende, samt hvilket materiale som du har valgt. Der er også andre faktorer der spiller ind her, fx hvor meget skidt der kommer i dine tagrender. Det kan eksempelvis være hvis du bor omringet at mange træer, som taber blade, kviste osv i dine tagrender. Ofte er det platisk tagrenderne som holder kortest tid, hvorimod en stål eller zink-tagrende kan holde sig i længere tid.

Vedligehold din tagrende

Det er som sagt vigtigt at få vedligeholdt sin tagrende, så man kan forlænge dens levetid, men også sørge for at den fortsat kan holde dine vægge tørre for de store mængder regnvand, som vi får her i Danmark.

Selvom du ikke selv har nogen træer i din have eller op ad dit hus, så kan der stadigvæk godt blive blæst blade og kviste ned i dine tagrender. Der kan også opbygge sig meget skidt. Derfor er det anbefalet, at man mindst 1 gang om året får renset sine tagrender. Det er med at være forsigtig, hvis du selv vil forsøge dig med at rense dine tagrender. Du får også brug for lidt forskellige værktøjer.

  • Stige. Stigen kommer du højst sandsynligt ikke til at undgå. Lad være med at gå ud igennem et vindue, og stå på taget for at rense dine tagrender. Det er alt for farligt. Brug en ordenlig stige!
  • Børste. Du får også brug for noget, som kan hjælpe dig med at løsne skidtet i rørene. Her er en stiv børste en fin mulighed.

Der findes flere redskaber, som du kan bruge til at gøre livet nemmere når du skal rense dine tagrender, men dem gemmer vi til en mere advanceret guide senere hen.

Hvis du ikke selv har mulighed for at rense dine tagrender, så anbefales det at du får hjælp fra en professionel, så du er sikker på at dine tagrender altid er i tip top stand.

Hvis du har nogen spørgsmål eller kommentarer, så er du meget velkommen til at efterlade en kommentar i feltet herunder.

Godt nytår!