Tænke, tænke… tobaks–eller vandpibe?

0
2077

Tobak er ikke meget værd, hvis ikke man også har noget at ryge det med. Piben er derfor næsten uundværlig for enhver ryger; gammel såvel som ny. For cigaretrygere kan det dog være svært at bytte smøgen ud med pibe, da pibetobak har flere smagsnuancer og derfor bider mere i tungen. Så hvis den der skarpe smag af nikotin dog ikke lige er noget for dig, eller du måske bare har lyst til at fejre noget af det Indien har bragt til Vesten, så findes der heldigvis også vandpiber. Men hvad er det nu lige forskellen er på de to? Ud over udseendet selvfølgelig? Fordele og ulemper? Er vandpiben virkelig mindre sundhedsskadelig eller er det bare fup og fidus? Det kan du gøre dig klogere på her!

 

Den traditionelle tobakspibe

Piben stammer helt tilbage fra indianernes tid. Dengang var piberygning blandt andet en rituel ting. For mange piberygere er det vel egentlig stadigvæk det i dag. Selv indenfor kategorien tobakspiber, findes der en masse underkategorier. Forskellene på tobakspiberne er dog oftest form og materiale. Den eneste umiddelbare forskel på en tobakspibe og en vandpibe, er smagen og rygemetoden. Begge er former for piber der generelt kræver mere arbejde end ’bare’ at tænde en cigaret fra eksempel. Når det kommer til smagen, så er smagen fra en tobakspibe selvfølgelig mere krads, da det er ren tobak. I en vandpibe er smagen en den sødere da man i den ryger frugttobak. På trods af at tobakspiber virkede som en truet dyreart, har de gjort et combeack her i 2010’erne. Da den lidt flippede 70’er stil begyndte at lave et comeback, fulgte piben automatisk med, og har derfor oplevet øget popularitet inden for de senere år.

 

Den eksotiske vandpibe

 

Vandpiben, også kaldet hookah, er af indisk afstamning og har fundet popularitet blandt de danske unge i løbet af de seneste par år. I Mellemøsten bliver den dog ikke kun brugt til at ryge tobak, men også hash, opium og sågar parfume. En stor del af dens popularitet er dog baseret på en misforståelse. Mange tror nemlig at vandpiben er en mindre sundhedsskadelig erstatning af cigaretter, men dette er i bund og grund ikke sandt. Vandpibe tobak har det samme nikotin indhold som cigaretter, og de sundhedsskadelige stoffer bliver ikke ’renset fra’ bare fordi røgen bliver filtreret gennem vand inden den når dine lunger. Der er faktisk spekulationer om hvorvidt vandpibe er mere skadelig end cigaretter, da denne oftest ryges over længere tid og derfor svarere end vandpibe nok ca. til rygning af 2-10 cigaretter. Vanpiber er dog også et rigtig godt socialt eksperiment og er noget mange ryger mens de sidder på cafeer og enten læser lektier eller bare hyggesnakker. Dem der investerer i deres egen vandpibe, nyder også ofte den metodiske tilgang der følger med at gøre den klar og gøre den ren. Der findes selvfølgelig også mange forskellige vandpiber, nogen mindre skadelige end andre. Så husk at lave god research inden du køber den første og den billigste vandpibe.