Stimulér dit barns sanser med en sansegynge

0
1596

Der findes mange måder at du kan hjælpe med at stimulere dit barns sanser. Når et lille barns hjerne udvikler sig, skabes der forbindelser mellem hjernecellerne, hvilket sker via stimulering af ting så som lys, lyde, farver, lugte og lignende. Disse forbindelser i hjernen er utrolig vigtige når barnet skal lære. Flere eksperter mener også at ved at stimulerer baby’ens sanser kan være med til at øge barnets IQ. Her kan du læse et par tips til hvad du kan gøre for at hjælpe med at stimulere dit barns sanser.

  • Hold dit barn. Flere undersøgelser har vist at jo mere en baby blev holdt/rørt af sine forældre, des mindre er chancen for at barnet udvikler en eller anden form for opmærksomhedsproblem senere i sin barndom.
  • Sange, rim og rytmer. Når du synger sange med/til dit barn er du aktivt med til at fremme barnets udvikling af sprog. Det er især de første tre år, at dette er vigtigt.
  • Kom ud og se ting. Tag dit barn med ud og opleve nye steder. Dette kan fx være lokale museer eller andre spændende steder.
  • Opfordre dit barn til at tale om sin dag, oplevelser og hvilke følelser de har oplevet.
  • Find stimulerende legetøj, som kan være med til at opforfre til at tænke. Det kan fx være små spil med bolde, blokke, lastbiler, simple puslespil, instrumenter eller noget helt andet.
  • Når barnet er lidt ældre, 3-5 år, begynder det at bruge sin fantasi mere. Ting der kan hjælpe med at fremme fantasien kan fx være at tegne, bruge modellervoks eller andet.
  • Fra 6-9 år er det vigtigt at hjælpe til med at bygge deres selvværd. Det kan fx være hobby-sæt, byggesæt, bøger med mere opløftende beskeder kan være gode. Også legetøj der fremmer problemløsninger, såsom matematik spil eller brætspil.
  • Styrk barnets balance. Her kan en sansegynge være et godt værktøj til at styrke barnets balance evne samt koordination. Begge vigtige ting når det kommer til barnets indlæring samt koncentration.
  • Tag dit barn med til biblioteket. Når dit barn har lært at bruge biblioteket kan de låne bøger som de gerne vil læse, samt få ansvar for at passe på ting, samt aflevere dem tilbage til tiden.
  • Masser din baby. Massage virker lige så godt på babyer, som voksne, når det kommer til at sænke stress. Massage kan også være med til at fremme vækst i unge baby’er. Undersøgelser har vist, at spædbørn der er født for tidligt, der får massage tre gange dagligt, kan forlade hospitalet flere dage før andre tidligt fødte baby’er, som ikke har fået massage.

Der findes mange andre ting, som du kan gøre med dit barn for at hjælpe med stimulering af sanser og indlæring. Kom ud og oplev en masse ting med barnet, og sørg for at barnet ikke blot kommer til at sidde og passe sig selv foran en skærm eller tablet. Naturligvis kan en computer, spil og videoer være gode for børn, men det er bare vigtigt, at det ikke tager overhånd. Sæt eventuelt regler for hvor lang tid barnet kan bruge foran en computer og/eller tablet.