Hvad er angst?

0
1326

model-589219_960_720Angst er en psykisk sygdom, som rammer stadig flere mennesker i den moderne verden. Eller faktisk kan det være svært at sige, om den rammer flere, men angst er i hvert fald blevet mere anerkendt som en seriøs sygdom, som der skal tages hånd om. Ligeledes er der kommet mere opmærksomhed på angst som en psykisk sygdom eller lidelse. Der findes mange forskellige grader af angst. Hvis man har en meget høj grad af angst, så kan man have det rigtig hårdt, og det kan være vanskeligt eller umuligt at klare sig igennem dagen. I sådanne tilfælde er det nødvendigt at få professionel hjælp til at håndtere sin angst. Man kan også have en mildere grad af angst. Hvis man er inde i en travl periode i sit liv, og man for eksempel føler sig maksimalt presset på enten studiet eller arbejdet, så kan man opleve at få et angstanfald. Det kan være en meget ubehagelig og ekstrem oplevelse at få et angstanfald. Man kan opleve at få svært ved at trække været, og man kan opleve, at ens hjerte banker meget hurtigere og kraftigere end normalt. Dette kan synes som en meget voldsom oplevelse, men det betyder ikke at betyde, at man skal opsøge professionel hjælp, hvis det kun hænder en enkelt gang.

Forskellige typer af angst

Der findes rigtig mange forskellige typer angst. Angst kan ramme alle, det handler ikke om, hvorledes man er pige eller dreng, mand eller kvinde, ung eller gammel, tyk eller tynd, eller om du kommer fra Sønderborg eller Skagen. En type af angst kunne være social angst. Hvis man lider af socialt angst, så kan det opleves yderst ubehagelig at være sammen med andre mennesker. For nogle er det ubehageligt at være sammen med blot nogle få mennesker, for andre skal der måske være 10, 20 eller over 50 mennesker til stede, før man mærker sin angst. Et andet eksempel på angst kunne være dødsangst. Hvis man har dødsangst, så er man bange for at dø. Det gælder vel alle mennesker, at man kan være bange for at dø, men hvis man har dødsangst, så fylder det altoverskyggende meget i ens bevidsthed. Så kan man konstant overbevise sig selv om, at man har en dødelig sygdom eller bliver kørt ned af en bil. Et tredje eksempel på angst kunne være præstationsangst. Denne form for angst kan måde handle om, at man er bange for at tale i større forsamlinger – for eksempel hvis man skal holde en tale, et oplæg eller et foredrag. Det kan også være i forbindelse med en eksamen, hvor man er ekstrem bange for, om man kan gennemgøre og leve op til egne og underviserens forventninger.

Hvad skal man gøre, hvis man tror, man har angst?

Hvis du har angst i en sådan grad, at det ødelægger din livskvalitet, så kan det være en god ide at opsøge professionel hjælp. Hvis du for eksempel aldrig kan deltage i sociale arrangementer, eller hvis du mere eller mindre aldrig kommer uden for en dør på grund af din angst, så kunne du måske have gavn af at få hjælp. Der er hjælp at hente i mange byer i hele Danmark, alle byer fra A til Å, fra Agger til Aabenraa. Alt efter hvad man er til, så kan mod få hjælp via meget formelle og anerkendte metoder – dette ville primært være i form af samtaler med en psykolog. Hvis man ønsker dette, så skal man prøve at få en henvisning til en psykolog af sine læge. Hvis samtaler med en psykolog ikke siger én så meget, så findes der også alternative behandlingsmetoder, for eksempel tankefeltsterapi (TFT) eller zoneterapi.