Hugorme er blandt de mest udbredte slanger

0
503

Mange er måske opvokset med en frygt for at møde en hugorm, også i den danske natur. Og ja der findes faktisk hugorme i Danmark, og i øvrigt rigtig mange andre steder.

En hugorm

En hugorm, eller Vipera Berus, som den hedder i det videnskabelige sprog findes stort set i hele Europa. Der er tale om et krybdyr, altså en kraftig slange med gråbrun farve, et mørkt hoved samt mørke øjenstriber og et karakterisk siksakformet rygmønster. En hugorm er også et dyr, der ofte optræder i myter og eventyr.

Kan blive op til 10 år

En hugorm kan afhængig af levested blive helt op til 10 år gammel. Det er typisk de hugorme, der lever i middeltemperaturer, der bliver ældst. Men den der lever hvor der er koldt eller meget varmt dør noget tidligere. Holdes en hugorm bliver de typisk, som ved mange andre arter, noget ældre end de 10 år.

Lever i hele Europa

Du kan møde hugorme i stort set hele Europa og mange andre ting uden for verdensdelen. Både i Storbritannien, i det nordlige, i det sydlige og hele vejen til øst kan man møde den lille slange. Faktisk lever der hugorme langt ind i Rusland, i Mongoliet og også i det nordlige Kina.

Kuld på 5 til 10 unger

Det er typisk et sted mellem 5 og 10 unger, som en hugorm får. Parringen sker i det tidlige forår, altså ofte i marts eller april, når dyrene er kommet ud af deres vinterdvale. Det er i øvrigt hannerne, der kommer først ud af dvale, men hunnerne ofte vågner omkring 30 dage efter. Ungerne kommer typisk omkring august afhængigt af klimaet. Det er dog kun kortvarigt, at hugorme passer på deres unger inden de bliver overladt til sig selv.

Sådan kan du kende en hugorm

Man er ofte ikke i tvivl. når man møder en hugorm i naturen i Danmark. Der lever kun snoge og hugorme af slangearter i Danmark. En hugorm er meget mere robust og kraftigere end snogen. Grundfarven hos en hugorm spænder dog over forskellige nuancer fra rødbrun og til grå og måske endnu mere mørk. Og så er der det meget karakteristiske zigzag mønster lang ryggen og en hvid kan på underlæben samt meget fremtrædende lodrette pupiller. En hugorm er i øvrigt en relativ lille slange. Hannerne bliver typisk mellem 60 og 80 cm og hunnerne noget større og ofte mellem 80 og 100 cm.

En hugorms føde

En hugorm lever af mindre dyr som mus, små fugle og forben. Som unger kan det dog også være insekter og orme i passende størrelser, som hugorme spiller.

Hugormen har fjender

En hugorm har typisk en række fjender i deres dagligdag. Det kan være ræve, pindsvin og rovfugle. Men de største fjender er dog mennesker og katte, der ofte lager hugorme

Må ikke holdes i fangeskab

Det er forbudt, som privatperson, at holde en række slanger i fangeskab i Danmark. Heriblandt er hugorme, som du altså ikke må have i dit hjem.