Gennem hele vores liv udvikler vi os som mennesker. Det, vi oplever, er med til at gøre os til dem vi er den dag i dag. Vi bliver dog aldrig færdige med at udvikle os, da det er en proces, der hele tiden er i gang. Når man bliver ældre, får man dog et større kendskab til sig selv som person, og man udvikler sig derfor ikke så hurtigt som i de tidlige år af ens liv. Et af de steder, man udvikler sig allermest, er på efterskole. Mange siger, at et efterskoleår svarer til syv år – en af grundene er nemlig, at man udvikler sig så sindssygt meget på ufatteligt kort til. Oftest tager ens efterskoleophold et år. Det er oftest 9. eller 10. klasse i folkeskolen, der bliver udskiftet med et efterskoleophold, dog man det også være allerede i 8. klasse. Størstedelen vælger at tage et enkelt år, men man har faktisk muligheden for at tage mere end det ene. Et år på efterskolen kan udvikle en på mange forskellige måder – fagligt, socialt og personligt.
På en efterskole kan du møde venner for livet
Når man tænker på efterskoler, tænker man som noget af det første på socialt samvær og fællesskab. Én af de mest essentielle ting ved et efterskoleophold er nemlig, at man møder rigtig mange forskellige mennesker – og dem kan man endda tilbringe et helt år med. For det er ikke lige som mange andre steder, når man går i skole med folk. For på en efterskole laver man alt sammen – man går i skole sammen, man går til ”fritidsinteresser”, man spiser sammen og man bor sammen. Man kommer så tæt på folk – og derfor møder man tit og ofte venner, der holder i mange år ud i fremtiden.
På en efterskole lærer dine venner dig også at kende på en helt speciel måde, fordi de igennem et helt år oplever dig som menneske, og hvordan du udvikler dig på denne rejse. Og det er noget helt unikt.
På en efterskole udvikler du dig også fagligt
Selvom samvær med andre mennesker og fællesskab er en af de mest essentielle ting på en efterskole, så bruger man jo også rigtig meget af sin tid på at gå i skole. Man skal have alle de boglige fag, som man ville skulle i en helt almindelig folkeskoleklasse. Forskellen er blot, at der på efterskolen hele tiden er lærer og elever til rådighed til at hjælpe dig. Mange unge bliver gladere for at gå i skole, fordi efterskolen giver dem en tryghed.
Derudover lærer man også på mange andre punkter. På langt de fleste efterskoler vælger man det, der hedder linjefag. Man vælger typisk en efterskole med de linjefag, der passer en bedst. Det kan være, man elsker at spille fodbold, spille teater, male eller noget helt fjerde. På et efterskoleophold kan man fordybe sig i lige netop det, man interesserer sig for – og endda sammen med nogen, der har de samme interesser.