Dynen og junglen

0
1684

bed-945881_960_720Ét af de få steder, du nok ikke har brug for en dyne er i junglen, men det gør desværre ikke jagten på én nemmere. Det er nemlig lidt af en jungle at finde den helt rigtige dyne. Behov og ønsker skal kombineres med budget, og så skal det hele helst gå op i en højere enhed med dine søvnvaner. Brug for en guide gennem dynejunglen?

Det handler om komfort

Kroppens temperatur falder naturligt, når søvnen melder sig – det kræver en dyne, og eftersom du tilbringer mange timer i døgnet under dynen, skal den naturligvis være komfortabel. Men hvad betyder komfortabel for dig? Er det tyngde, materiale, størrelse eller funktion, der er afgørende? Nogle elsker en tung dyne, der giver en følelse af at være omsluttet af noget trygt. Andre foretrækker den lette udgave med stor bevægelsesfrihed. Materiale handler for nogle om allergi: Måske tåler du ikke dun eller kunststof? For andre er det næsten en familietradition: Er man vokset op med de klassiske dundyner, er man ofte slet ikke klar over eksistensen og fordelene ved andre typer dyner. Størrelse af dyne er udover inddelingen af børne- og voksendyner også et spørgsmål om din egen størrelse og præference, selvsagt. En ekstra lang dyne skåner dig med lidt højde i at skulle vælge mellem at få dækket fødder eller skuldre, mens ekstra brede dyner som dobbeltdyner levner plads til to under én dyne. Sidst men ikke mindst betyder funktion også rigtig meget for dit valg af den rette dyne. Den lune, men ikke for varme dyne, sørger for dække uden at du sveder for meget om natten. Den særlig varme moskusudgave giver dig, der aldrig helt kan få varmen, en frysefri nat, mens de naturlige uld- eller silkedyner tilpasser sig kroppens temperatur, så du kan bruge dynen året rundt.

Hvad koster en god dyne?

Dit budget bestemmer hvilken dyne, der er den rette til dig. Inden for alle priskategorier findes der dyner med forskellige egenskaber og det er bestemt ikke altid den dyreste, der er det bedste valg for dig. En god dyne koster det, du har råd til, men sørg for at overvej grundigt inden, hvad du har behov for, så du får mest for pengene. Og er du i tvivl, så benyt dig af muligheden for prøveperiode. Prøveperiode er noget, der ofte følger med lidt dyrere dyner. Årsagen er, at det for mange kan føles som en stor udgift at skulle købe en ny dyne, og de mange fordele, der listes af forhandleren, kan være svære at vurdere i forhold til ens egne ønsker og behov. Både forhandler og producenter giver dig med en prøveperiode en tryghed i at vælge en lidt dyrere dyne, fordi du har muligheden for at returnere den, hvis den ikke lever op til dine forventninger eller behov. Har du af forskellige årsager brug for eller lyst til at udskifte en dyne ofte, så er der to muligheder, du bør overveje: En billig dyne vælter ikke budgettet selv med udskiftning ofte, til gengæld kan du risikere ikke at få opfyldt alle de krav, du har. Ny teknologi og forskning har gennem tiden skabt mange innovative dynetyper, der kan vaskes ofte, er resistente overfor husstøvmider og allergivenlige, så en alternativ løsning kunne måske også være at gå efter ét af disse nye produkter i stedet. Man får hvad man betaler for, så måske kan det betale sig i længden med en lidt dyrere dyne.