Rigtig mange par gør ikke noget ved de udfordringer og problemer de oplever. Derfor kommer de ofte først til parterapi og får hjælp til parforholdet, når det er for sent – og det er ærgerligt, da mange skilsmisser kunne være undgået ved at sætte ind i tide fastslå en undersøgelse fra Århus universitet.
Familielivet presses fra alle sider
Når et par møder hinanden og bliver kærester, er det første stykke tid idyllisk og ofte helt uproblematisk. Når forelskelses faser efterhånden er overstået og den kedelige grå hverdag melder sin ankomst, så ser det hele anderledes ud. Især i småbørnsfamilie, med forstyrret nattesøvn, gråd, sygdom og stress, kan parforholdet for alvor blive sat en hård prøve – og det kan ikke altid overleve.
Undersøgelsen fra Århus fastslår, at Kontrasterne mellem at være par og familie på mange områder blevet langt større end tidligere. Det skyldes bl.a. at vi får børn senere i livet og begge forældre er typisk har gang i en karriere på arbejdsmarkedet. Man har også haft en lang periode efter man forlod forældrenes trygge rammer og flyttede hjemmefra, hvor man har oplevet har en stor grad af personlig frihed og et liv uden de store bekymringer. Når vi får børn er det pludselig hensynet til et nyfødt barn der skaber udfordringer og pres på hverdagen, og så kan det pludselig være svært at finde balancen mellem familiemedlemmers behov og interesser.
Forestillinger om det perfekte familieliv
Forestillingen om det perfekte familieliv modsvarer kun sjældent forventningerne og det rosenrøde glansbillede holdes i stor grad i live på de sociale medier, og billedet svarer ikke til den virkelighed parret oplever. Undersøgelsen Fra Århus konkluderer, at parforholdet og kernefamilien er særligt udfordret når vi får børn. Problemer i parforholdet er samtidig tabubelagte, og hjælp i form af parterapi opsøges ofte alt for sent.
For nogle kører det så skævt, at de går i parterapi for at redde stumperne. Men alt for mange af de par, der går i parterapi, kommer så sent i gang at de reelt læner sig op ad et brud, allerede inden parterapeuten og snakken om parterapi overhovedet kommer på banen.
Et regelmæssigt besøg hos parterapeuten kan gøre en afgørende forskel
Rigtig mange parforhold kan reddes, hvis ridserne i ”parforholds-lakken” bliver opdaget og udbedret i tide. Derudover er der en anden fordel som mange måske overser: Når par kommer regelmæssigt i parterapi, så er forløbet sjældent ret langt og det handler måske om et helt konkret problem, en situation eller en svær diskussion man ønsker hjælp til at gennemføre. Derved bliver udgifterne til parterapi også væsentligt mindre.
Det minder lidt om en tur hos tandlægen eller service på sin bil. Hvis vi regelmæssig for hjælp til at kigge på vores parforhold og vurderet parforholdets styrker og udfordringer, så vil det være meget lettere at gøre noget ved problemerne.
Hav fokus på det I gør godt
I parterapi vil terapeuten ofte fokusere på det der fungerer godt og det der fungerer mindre godt. Som det allerførste vil de fleste parterapeuter kigger på den indbyrdes kommunikation. Her vil parterapeuten typisk afdække de udfordringer I har, for at finde ud af hvor der er behov for at sætte ind. Ofte arbejdes der med konkrete øvelser som har til formål at øge parrets forståelse for hinanden og samtidig styrke evnen til at værdsætte hinanden på en nærværende og kærlig måde. Desuden undersøges de styrker og udfordringer, der er i forholdet.
Det er selvfølgelig vigtigt at have fokus på problemerne og få kigget på de områder der skaber frustrationer, men det er lige vigtigt at få sat ord på de områder, hvor parforholdet rent faktisk lykkes og det hele bare spiller. Det er især når man arbejde med det velfungerende at man pludselig får viljen til at arbejde med parforholdet og ressourcerne i parforholdet. God fornøjelse med parforholdet.