Hvilke faktorer indgår i valget af et elklaver?

0
1712

I dag er det blevet populært at vælge et elektrisk klaver til dem, som godt vil lege med tangenterne, men også vil have fleksibilitet. Elklaver er nemlig ofte billigere og nemme at få adgang til end de store klavere, som vi kender fra kirker og musikhuse.

Og det er ikke kun for de lidt ældre, at dette er relevant. Et vilac klaver såsom dette http://musik247.dk/vilac-klaver/ er specielt designet til børn med dets mindre antal af tangenter.

Men når danskerne i dag skal vælge sådan et elektrisk musikinstrument, hvad tænker de så over?

Antallet af tangenter betyder noget

Et stort, fuldfedt flygel kommer med 88 tangenter – 52 hvide og 36 sorte, for at være helt præcis. Det er dog ikke altid sådan for elektriske klaverer.

Et elklaver kan have meget andre tal her. Hvad med 61 tangenter? Eller hvad med 49 af slagsen?

Ja måske er det overraskende, men verden er sjældent så sort og hvid, og der er faktisk grunde til, at man ville vælge andet end 88 tangenter.

For ved du allerede nu, at du vil have klaveret med rundt, hvilket ofte er muligt med keyboards, som står på en stander og ikke har ben, så er det kun lettere at transportere, hvis det har færre tangenter.

Ofte ville man, hvis klaveret skal købes til en vordende pianist, vælge et med 88 tangenter, eller måske 71 af dem. Det kan lyde voldsomt, men det at have så mange tangenter gør som muligt gør samtidig, at de nyeste klaverspillere ikke kommer til at forelske sig i en sang, hvor man skal bruge alle disse tangenter.

Til gengæld er det også ofte billigere at søge efter de klaverer, som har færre tangenter. Når det kommer til de helt unge, så er vilac klaver, som nævnt før, populære, fordi de kan have helt ned til 18 tangenter.

Vægtede tangenter på et elklaver

Når du trykker en tangent ned på et rigtigt klaver, sådan et med elfenben og det hele, så er det en vis ”vægt” til trykket. Du kan variere styrken i trykket og forskellige lyde ud af bare den ene tangent.

Sådan er det ikke altid på elklaver. Her er tangenterne ofte lavet med plast, hvilket ikke giver denne karakteristiske følelse af vægt.

Skal man starte med at spille klaver på et elklaver, så anbefales det ofte, at man vælger et klaver, hvor tangenterne er vægtede og ”anslagsfølsomme”, altså at lyden ændrer sig alt efter styrken i trykket. Så er det nemlig mindre svært at skifte til et rigtigt klaver.

Til gengæld er det også dyrere, og for hobbyisten, som bare gerne vil spille lidt sange for sjov, så er det ofte populært at fravælge de vægtede tangenter.

Hvilke lyde findes i elklaver?

Måske er det smarteste, som elklaver har at byde på det faktum, at de kan komme med lyde, som går udover den traditionelle lyd. Alt fra guitarer, violiner og sågar dyreskrig finder du nogle gange her.

Men at købe et klaver med disse koster også gerne ekstra. Derfor er det sjældent de helt nye pianister, som vælger denne mulighed. Er man interesseret i klassisk musik, så er det oftest rigeligt med den traditionelle klaverlyd.

Dog er det populært blandt elektroniske musikere og mere pop-orienterede kunstnere at vælge elklaver, som har lidt flere funktioner. Dette giver en vis fleksibilitet og variation, som nogle er villige til at betale mange penge for, især hvis de skal ud at spille koncerter.