Et godt psykisk arbejdsmiljlø er en vigtig del af enhver arbejdsplads. Det hjælper til stabile medarbejdere, der trives bedre, bliver mindre syge og ikke får stress. Og det medvirker til at skabe en arbejdsplads, hvor alle glæder sig til at komme på arbejde hver dag. Det er godt for alle – både medarbejder og virksomhed.
Der er dog mange ting, der kan gøre, at arbejdsmiljøet er usundt. Især i et travlt arbejdsmiljø kan arbejdsmiljøet nemt blive overset på grund af bunken af opgaver. Det kan også påvirkes af manglende kommunikation, dårlige relationer mellem medarbejdere, eller meget andet. Ikke desto mindre bør det altid være muligt at forbedre det psykiske arbejdsmiljø, selv i en virksomhed, hvor der skal laves meget, og hvor tingene skal gå hurtigt.
Hvordan skabes det gode arbejdsmiljø?
Indhold
Der er mange veje til et bedre arbejdsmiljø, og de fleste af dem starter med den enkelte medarbejder. Der skal skabes gode rammer, som den enkelte finder trygge og motiverende. Der skal desuden findes en balancegang mellem arbejdets resultater og medarbejdernes trivsel. En svær balance at finde, da begge dele er en nødvendighed, men det ene ikke må overskygge det andet. Desuden er der ofte udfordringer i kommunikationen eller forholdene mellem medarbejdere, og dette er et vigtigt fokusområde, når der skal gøres en indsats for arbejdsmiljøet.
Det kan være svært for en virksomhed selv at håndtere alle disse udfordringer. Hvis virksomhedens egne medarbejdere skal arbejde med det, er de ofte for meget inde i tingene til at kunne se det hele udefra, og måske kan man overse helt relevante problemer. Derfor er det ofte en god idé at få hjælp udefra af en, der kan finde udfordringerne og guide til, hvordan arbejdspladsen og medarbejderne kan få tingene til at fungere bedre. Det er en proces, der både involverer undersøgelse af problemerne, at finde ud af, hvor der skal gøres en indsats, og til sidst hvad der konkret skal gøres. Resultatet af denne proces er en række råd og metoder til, hvordan arbejdsmiljøet kan forbedres. Man kan finde hjælp til dette på https://irlindogstaal.dk/foredrag/psykisk-arbejdsmiljoe/.
Stress er en stor del af et dårligt arbejdsmiljø
Når medarbejdere er stressede, er det næsten umuligt at skabe et godt arbejdsmiljø. En vigtig del af vejen mod en forbedring er derfor stresscoaching, der kan forbedre den enkeltes velbefindende og produktivitet. Stress kan nemlig nemt blive en barrierer, der står i vejen for, at man kan performe ordentligt, hvis man hele tiden fokuserer på alt det, man ikke når at lave. Her handler det om at lytte til sig selv og acceptere tingene, som de er. Først med denne erkendelse kan man koncentrere sig fuldt ud om sit arbejde og skabe sig et overblik over, hvad man egentlig skal. Derfor er det relevant med en stresscoach, når man arbejder på at forbedre det psykiske arbejdsmiljø på en arbejdsplads. Dette kan også være en del af den pakke, man får når man får hjælp til at forbedre miljøet på en arbejdsplads.